Workshop Gulnaz-zal – egyenesen Indiából

A hétvégén egy igazi indiai stílusú, pörgős, alapozó workshopon vettem részt. Gulnaz Dashti Puneból, Guruji tanítványa, az anyaintézmény tanára tanított minket Budapesten. Egyszerűen imádom az indiai angolt, a kedvenc szavam ahogy ejtik a correct – fonetikusan karekt :)

Alapozó workshop, ez alatt azt értem, hogy abszolút kezdő pózokkal dolgoztunk végig, új megvilágításba helyezvén egy urdva hastasanát, swastikasanát. A tanítványaim is mindig azt mondják, hogy a legegyszerűbbnek kinéző pózok a legnehezebbek és ezt maximálisan megtapasztalhattuk most hétvégén.

Ahogy Gulnaz is elmondta, az alapoknak kell jónak lennie és onnan lehet továbbb építkezni. Tudja, hogy mindannyian tudunk fejen állni, de nem mindegy hogyan állsz fejen, kondicionálod-e a rossz szokásaid vagy megtanulod a helyes kivitelezést. Sokszor hajlamosak vagyunk kényelmesen gyakorolni, azokat a pózokat végezni amik könnyen mennek és nem nézünk szembe a nehézségekkel. Ez lehet amiatt is, hogy eleget küzdesz a matracon kívül, de ez nem mentség, csak magadat csapod be.

Az Iyengar jógát sokszor azonosítják azzal, hogy hosszan kitartott, statikus pózok, azonban ezt is megcáfoltuk a sok dinamikus elemmel, ismétléssel, mely a mobilitás létrejöttét hivatott meghozni. A mobilitásból tudsz majd tovább dolgozni. Az is elhangzott, hogy amiben biztos vagy csak azt gyakorold, ha kétségeid vannak akkor kérdezz, de ne gyakorold be azt amiben nem vagy biztos, hogy jól csinálod.

Remélem hamarosan ismét találkozom vele, akár Puneban vagy itthon Budapesten. Köszönjük Hajni a szervezést!

 

 

 

 

Comments are closed