Prashanttól Rajlaxmiig

Mivel korán ágyba kerültünk, megcéloztam a reggel hetes Prashant órát megfigyelésre. Fel is ébredtem magamtól és még éppen elértem az órakezdést. Hátrahajló hét van, ennek megfelelően hátrahajlásokat gyakoroltak, 5-10 percig kitartva a pózokat, közben filozófiát hallgatva. Részt veszel-e a pózokban vagy csak csinálod azokat? Hogy vesz részt a légzésed benne? Hogyan változtat rajta? Adottságból vagy szerzett képességekkel dolgozol? Kezdőként sok instrukciót kapsz, haladóként figyeld meg ezeket az akciókat. Ha egy ászanában nem tudsz benne nyugodni, az elme csendessége nem következik be – sthiram sukham asanam (II. 46) – a póznak stabilnak és kényelmesnek kell lennie.

Ami érdekes volt még, hogy az egyik póznál a férfiaknak széket kellett hozniuk. Az eszközös tároló rész elég szűkös és nem az történt, mint otthon pl. egy távolsági buszra várva tumultus alakul ki, hanem kifejlődött egy sor, ahol kézről kézre adva haladtak a székek az emberekhez, szervezetten, csendben és hatékonyan. Ezen kívül a mai órán is volt egy tanítvány, akivel külön foglalkozott Prashant, igazította, adott neki instrukciókat.

Közvetlenül ez után a saját gyakorlás keretein belül hátrahajlásokat gyakoroltam én is. A köteles falnál csempe van a kötelek mögött, ha már egy kicsit is izzadsz elég Photo 2016. 07. 10. 11 08 07csúszóssá tud válni, pl. egy köteles tevepóznál..

Ebéd után a következő hetünk szerveztem, és ismét falakba ütköztem. Nem értem, hogy miért csak indiai mobilszámot és indiai bankkártyát fogadnak el az esetek 90%-ban? Főként olyan helyeken, amiket turisták látogatnak..Nyilván az első dolgom nyitni egy indiai bankszámlát és venni egy SIM-et.

Délután kezdő női órát figyeltünk meg, mely már azt hittük elmarad, mert 15 perc elteltével még nem volt tanár. Aztán végül bejött egy, elzengették az invokációt, majd utána bejött egy másik és végül ő tartotta az órát. Számomra kicsit nehezen bogozódott ki az óra fonala, de a végére megfejtettem az összefüggéseket.

Este nem Abhi tartotta az órát, mint vártuk, hanem Rajlaxmi. Számomra ő kicsit megfoghatatlan, volt olyan órája, ami nagyon nem jött át, de volt olyan is, ami után csak nézőként teljesen elvarázsolódtam és hazamentem és még gyakoroltam. Nagyon jó instrukciókat ad, de valahogy azt éreztük többen is, hogy nem jön át a tanítása, de igazából ez is megdőlt már bennem. Lehet csak végre elfogadtam? Ma mindenesetre belülről is megtapasztalhattuk, hogy milyen az órája. Hát jó kis meglepetés volt, vinyasza krama óra volt keményen. Atmanjali mudra, urdva hastasana, uttanasana, adho mukha svanasana, urdva mukha svanasana, chaturanga, kb. ez volt az alap az összes álló pózzal fűszerezve és persze minden ugrással. Közben egyszer mondott egy ustrasanát is, amin furcsán néztünk, de csináltuk, aztán mivel nevetett ő is, valószínűsítem eltévesztette pl. utkatasana helyett mondta.. Az állók után sirsasana, majd ustrasana, dhanurasana, parsva dhanurasana és pashimottanasana következett, sarvangasanával bezárva a kört. Póló nem nagyon maradt szárazon a teremben..és mégis mindenki fegyelmezetten, szó nélkül csinálta (ahogy tudta), nem úgy mint otthon :)

 

Comments are closed