Viszontagságok

IMG_3517A mai nap újabb buszúttal indult, ismét Funchalba, hogy felvegyük az előző este neten lefoglalt autót. Ami újdonság volt, hogy a funchali helyi közlekedést is kipróbáltuk, az egyik “bkv” busszal mentünk 13 megállót a kölcsönzőig.

Az autókölcsönzések nem tartoznak a sikersztorijaink közé, ahogy a mai sem lett az: nem volt Zozónál a személyije, sem az útlevele. A drive-on talált, lejárt személyi fotóját végül elfogadták, ez pipa. Majd fizettünk volna, mert persze csak fizikai, az ő nevére szóló és hitelkártyát fogadtak el, mire a cetelem kártya nyilván nem működött. Kértünk belső segítséget, de nem tudtak sajnos segíteni (ezúton itt is és mégegyszer köszi :) ), így végül drágábban, google pay fizetéssel de el tudtuk hozni az autót, amit a jó fej kölcsönzős egy régebbi Fiat Pandáról upgradelt nekünk egy 2000km-es vadiúj C3-ra.IMG_3538

Elindultunk némi késéssel a mai túrára, ami levada melleti útvonal, a PR6 számú – Levada das 25 Fontes és a PR6.1 Levadas Risco. Az útvonaltervező nem bírta a sok alagutat, így mivel fáziskéséssel reagált, egyszer elrontottuk az utat. Felajánlott egy rövidítést, ahol az autó majdnem függőlegesen állt és az egyik kanyar bevételéhez kellett Y-t is csinálni. Örültem mire felértünk a hegyekbe. A parton napsütésből indultunk, mire felértünk a tetőre olyan felhőszakadás volt, hogy 10 percig az autóban ültünk. A látási viszonyokat jól szemlélteti a kép. Igazából mintha felhőkben lettünk volna.

Mivel elállt az eső, elindultunk. 1,8km aszfaltozott út után az elágazásnál úgy döntöttünk, hogy megnézzük először a Riscot, ami onnan csak 600 méterre volt. Ez egy elég magas vízeséshez vezetett, ahol szintén kicsit esett az eső, az oda és a vissza utat azt megúsztuk.

Utána visszamentünk az elágazásig és elindultunk a 25 Fontes úton. A levadak jó része nem körtúra, hanem kb. ugyanazon az útvonalon jössz is vissza, max. többet összekapcsolhatsz. Mi ebben nem gondolkodtunk ma, mert necces volt, hogy időben (sötétedés előtt) visszaérünk-e.

A hegytetőn volt sok autó, eleinte lefelé nem is láttunk mást, azonban később, sokkal utánunk is mentek még lefelé. Vadregényes úton haladtunk a levadák mentén, kis cuki madarak kísértek, akik állítólag kézből is etethetők, de kenyeret nem akartunk neIMG_3548kik adni, más meg nem volt nálunk, így ezt nem igazoltuk.

Az út vége egy kisebb vízeséshez és egy kis tóhoz vezetett, a látvány nagyon megérte. Visszafelé a betonút kezdetén volt egy kávézó, ahová betértünk. Voltak többen, majd egyszercsak teljesen kiürült a hely az egyik pillanatról a másikra, lehet ők tudták, amit mi nem.. Ahogy haladtunk visszafelé az autóhoz (1,8km) leszakadt az ég, aminek köszönhetően mindenünk elázott. Esőkabát nem volt nálunk, mert minek is, a neoprén kabátok egy ideig bírták, aztán feladták a harcot. Kb. 7 fok volt fenn a hegyen, eléggé vártuk, hogy visszaérjünk a kocsihoz, ahol legalább felülről át tudtunk öltözni szárazba. Ami jó, hogy nem lenn a völgyben kapott el minket az eső. Helyenként azért elég csúszós volt így is.

Már csak vissza kellett vezetni csöpögő ruhában a szállodába. Az új C3 elég lomha, a hegyre egyesben mentünk fel, de azt hiszem az is mutatja a lomhaságát, hogy az autóúton hazafelé egy régi típusú zöld Mini húzott el mellettünk, az anyósülésről egy beagle szinte röhögött rajtunk :)

Comments are closed